Maškrty chlapov: Ako nežrať, ale sa dobre najesť

"A dosť! Musím so sebou niečo urobiť, lebo o chvíľu skapem!" Toto boli slová, ktoré som zo seba vypustil, keď som sa na seba pozrel do zrkadla v lete 2022. ...moje osudové leto.

Prezradím vám tajomstvá, ktoré mi vrátili nielen energiu a vitalitu, ale aj zdravie a radosť zo života. A to všetko bez zbytočného odriekania!

 

Prečo naše telo potrebuje iný prístup?

Náš metabolizmus sa po 50-ke spomalí až o 10%. Znamená to, že aj keď jeme úplne rovnako ako pred 10 rokmi, telu to už jednoducho nestačí.

Tento fakt mi prvýkrát naozaj došiel, keď som si obliekol svoje obľúbené rifle a zistil, že už ich ledva zapnem. A to som dovtedy jedol stále rovnako. Telo sa jednoducho zmenilo a ja som s tým musel niečo urobiť

 

Ale neboj sa. ...stačí pochopiť pár jednoduchých princípov:

- Jedzte menšie porcie, ale častejšie

- Zabudnite na večerné "dojazdy" pred telkou

- Dopraj telu viac bielkovín a zdravých tukov

 

Vedomé jedenie - základ novej stravovacej filozofie

Keď sa povie "vedomé jedenie", väčšina ľudí si predstaví nejaké ezotericko-duchovné táraniny. Ale ono to tak vôbec nie je. Ide jednoducho o to, prestať jedlo do seba hádzať ako drevorubač a začať si ho naozaj vychutnávať.

Pamätám si, ako som kedysi dokázal zjesť celú pizzu pred telkou a ani neviem ako. Dnes je to iné - každé sústo si vychutnávam, žujem pomaly a sústredene. Nielen že mi jedlo viac chutí, ale aj oveľa skôr viem, kedy mám dosť.

- Jedz pomaly a bez rozptyľovania

- Sústreď sa na chute, vône a textúry jedla

- Jedlo si vychutnávaj všetkými zmyslami

Garantujem ti, že sa nielen naješ rýchlejšie, ale budeš mať z jedla oveľa väčší pôžitok.

 

Kvalita nad kvantitou - zmena v tom, čo ješ

Keď som bol mladší, jedol som všetko, čo mi prišlo pod ruku. Klobásy, tlačenky, slaninu, hranolky, hamburgery, čokolády - proste čo bolo po ruke a hlavne veľa. Lenže po päťdesiatke som si uvedomil, že takto to ďalej nejde.

Teraz si radšej doprajem menšiu porciu kvalitného jedla, ako kopu prázdnych kalórií. A ver mi, telo sa mi odvďačí! Ako na to?

- Stav na nesprácované a čerstvé potraviny

- Jedz veľa zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov

- Dopraj si kvalitné bielkoviny - ryby, hydina, strukoviny

 

Načasovanie je tiež dôležité - prerušovaný pôst a stredný vek

Keď som prvýkrát počul o "prerušovanom pôste", predstavil som si hladujúcich jogínov. Ale potom som si to naštudoval a zistil som, že to vôbec nie je také drastické!

V skratke - ide len o to nenútiť telo neustále tráviť potravu, ale dopriať mu pauzu. A ukázalo sa, že práve po 50-ke to môže mať priam zázračné účinky:

- Zlepšuje sa metabolizmus a spaľovanie tukov

- Telo má čas na regeneráciu a opravu buniek

- Zlepšuje sa hladina cukru a inzulínu v krvi

Nebojte sa, nejde o žiadne drsné hladovky. Stačí napríklad neraňajkovať a prvé jedlo dňa si dať až na obed. Alebo večeru zjesť skôr a potom už nič nejesť až do rána.

Sám som si prerušovaný pôst obľúbil a praktizujem ho 2-3x do týždňa. A nie len že sa cítim skvelo, ale zmizlo aj pár prebytočných kíl. Takže odporúčam vyskúšať!

 

Veľa vody - hydratácia po päťdesiatke

Toto je asi najbadateľnejšia zmena po 50-ke - potreba väčšieho množstva tekutín. Vďaka spomalenému metabolizmu a zmenám v hormonálnej rovnováhe sa telo jednoducho viac potí a stráca viac vody.

A voda je základ! Nie nadarmo sa hovorí, že bez jedla vydržíme týždne, ale bez vody len pár dní. Pre mňa osobne bola správna hydratácia jedna z najdôležitejších zmien po 50-ke.

Tak si to poďme zhrnúť:

- Pi priebežne počas celého dňa, nie len keď máte smäd

- Stav na čistú vodu, nesladené čaje a minerálky

- Výrazne obmedz sladké nápoje a alkohol

 

Naše maškrty - kľúčové živiny po päťdesiatke

Tak a dostávame sa k mojej obľúbenej téme - k výžive. Lebo jedno je vedieť, ako jesť, ale rovnako dôležité je aj čo jesť. A po 50-ke sa naše nutričné potreby výrazne menia a potrebujeme viac niektorých živín, ktoré predtým telo zvládalo aj z menšieho príjmu. Sú to napríklad:

- Vápnik a vitamín D pre zdravé kosti

- Vitamíny B pre energiu a dobrú náladu

- Omega-3 mastné kyseliny pre srdce a mozog

Stav na mliečne výrobky, ryby, vajcia, listovú zeleninu a kvalitné rastlinné oleje. A ak máš pocit, že to celkom nezvládaš, doplnky sú samozrejme tiež riešenie. Ale vždy sa poraď s lekárom!

 

Trpezlivosť - vytvorenie plánu, ktorý vydrží

A dostávame sa k záveru. Lebo povedzme si úprimne – zažil si už nejakú diétu, ktorú si vydržal dlhšie ako týždeň?

Krátkodobé "návaly" zdravého stravovania nikam nevedú. Ak chceš naozaj niečo zmeniť, musíš si vytvoriť udržateľný plán. A tu je pár tipov, ako na to:

- Rob zmeny postupne, nie zo dňa na deň

- Nájdi si zdravé jedlá, ktoré ti naozaj chutia

- Dopraj si občas aj hriešne jedlo, ale s mierou

A hlavne - neber to ako diétu, ale ako nový životný štýl. Lebo zdravé stravovanie nie je o hladovaní a trápení, ale o tom dopriať telu to, čo naozaj potrebuje.

 

Nový začiatok - strava ako nástroj transformácie

Dúfam, že ťa moje rady oslovili a možno aj inšpirovali. Lebo moja cesta k zdravšiemu stravovaniu po 50-ke nebola ľahká, ale stála za to!

Dnes sa cítim lepšie ako kedykoľvek predtým - plný energie, elánu a radosti zo života. A to len preto, že som sa rozhodol "prekopať" to, čo a ako jem.

Takže ak aj ty máš niekedy pocit, že tvoj jedálniček potrebuje "reštart", neboj sa do toho pustiť. Začni malými zmenami, buď k sebe trpezliví a hlavne sa nevzdávaj!

Lebo ako povedal Hipppokrates: "Nech jedlo je tvojím liekom a tvoj liek nech je tvojím jedlom." A ja len dodám - po 50-ke to platí dvojnásobne!

 

Veď ako sa hovorí - na veku nezáleží, dôležitý je prístup. A s tým správnym prístupom k jedlu môžeme byť fit a plní života až do 100-vky!

Viac sa dočítaš v mojej knihe „Ako neskapať po 50-ke“, ktorú si môžeš objednať cez môj web plan24.sk

Hačo